HRUSTLJAV PRIGRIZEK ZA VSAKO PRILOŽNOST!
Zelenjavni žepki so odličen prigrizek s hrustljavo in zapečeno zunanjo skorjico in mešanim zelenjavnim nadevom v notranjosti. Doma jih največkrat pripravljamo ob posebnih priložnostih, za rojstne dneve, zabave in manjša druženja. Ne vzamejo veliko časa, a so hkrati tako zelo, zelo okusni.
Pripravimo jih lahko tudi za mesec ali nekaj dni vnaprej. Ja, prav ste prebrali. Žepke pripravimo čez vikend, nato pa postavimo v zamrzovalnik. V trenutku, ko si jih zaželimo, jih vzamemo iz zamrzovalnika in prestavimo v pečico. Slasten prigrizek imamo tako vedno pri roki.
Polnjeni so z bučko, rdečo papriko, koruzo in porom, vendar lahko dodajamo sestavine po svojem okusu. Zelenjavne žepke postrežemo tople ali hladne, zraven se prileže preliv s kislo smetano in svežimi zelišči.
Veliko ostalih okusnih receptov najdeš TUKAJ!
SESTAVINE (za 2 osebe)
- 1 manjša čebula
- 1 rdeča paprika
- polovica pora
- polovica bučke
- 1 manjša konzerva koruze
- 5 žlic domače paradižnikove mezge
- 1 zavitek listnatega testa
- 50g parmezana
- 2 žlici sezama
- 1 jajce
- sol, poper
- olivno olje
Preliv:
- 150g kisle smetane
- 2 žlici tekočega jogurta
- sok limete
- šopek svežega drobnjaka
- šopek svežega peteršilja
- sol, poper
- muškatni orešček
POSTOPEK
1. Čebulo očistimo in nasekljamo. Papriko, bučko in por narežemo na čim manjše kocke.
2. V ponvi na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, toliko da postekleni, nato dodamo še papriko, bučko, por in koruzo. Vse skupaj pražimo približno 10 minut.
3. V ponev vmešamo paradižnikovo mezgo in po okusu začinimo s poprom in soljo. Pražimo še 4 minute in odstavimo.
4. Listnato testo malo pomokamo in razrežemo na 6 enakih, kvadratnih kosov. Vsakega napolnimo z nadevom in tesno zapremo v žepek.
5. Zelenjavne žepke postavimo na pekač, ki smo ga pred tem prekrili s peki papirjem. Premažemo z jajcem, potresemo s sezamom in parmezanom.
6. Pečemo približno 25 minut na 180 stopinj. Medtem za preliv v manjši posodici zmešamo kislo smetano, jogurt, sveže stisnjen limetin sok, muškatni orešček in začinimo s soljo in poprom.
7. Žepke vzamemo iz pečice in postrežemo s prelivom ali pa jih ohladimo in shranimo.
ZELENJAVNI ŽEPKI IZ LISTNATEGA TESTA
Ingredients
Directions
Dober tek!
Ne pozabi, več o mojih novih receptih in kuharskih podvigih lahko spremljaš na FB MančMellow in Instagramu.