ZELENJAVNI ŽEPKI IZ LISTNATEGA TESTA

HRUSTLJAV PRIGRIZEK ZA VSAKO PRILOŽNOST!

Zelenjavni žepki so odličen prigrizek s hrustljavo in zapečeno zunanjo skorjico in mešanim zelenjavnim nadevom v notranjosti. Doma jih največkrat pripravljamo ob posebnih priložnostih, za rojstne dneve, zabave in manjša druženja. Ne vzamejo veliko časa, a so hkrati tako zelo, zelo okusni.

Pripravimo jih lahko tudi za mesec ali nekaj dni vnaprej. Ja, prav ste prebrali. Žepke pripravimo čez vikend, nato pa postavimo v zamrzovalnik. V trenutku, ko si jih zaželimo, jih vzamemo iz zamrzovalnika in prestavimo v pečico. Slasten prigrizek imamo tako vedno pri roki.

Polnjeni so z bučko, rdečo papriko, koruzo in porom, vendar lahko dodajamo sestavine po svojem okusu. Zelenjavne žepke postrežemo tople ali hladne, zraven se prileže preliv s kislo smetano in svežimi zelišči.

Veliko ostalih okusnih receptov najdeš TUKAJ!

 

SESTAVINE (za 2 osebe)

  • 1 manjša čebula
  • 1 rdeča paprika
  • polovica pora
  • polovica bučke
  • 1 manjša konzerva koruze
  • 5 žlic domače paradižnikove mezge
  • 1 zavitek listnatega testa
  • 50g parmezana
  • 2 žlici sezama
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • olivno olje

Preliv:

  • 150g kisle smetane
  • 2 žlici tekočega jogurta
  • sok limete
  • šopek svežega drobnjaka
  • šopek svežega peteršilja
  • sol, poper
  • muškatni orešček

 

POSTOPEK

1. Čebulo očistimo in nasekljamo. Papriko, bučko in por narežemo na čim manjše kocke.

2. V ponvi na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, toliko da postekleni, nato dodamo še papriko, bučko, por in koruzo. Vse skupaj pražimo približno 10 minut.

3. V ponev vmešamo paradižnikovo mezgo in po okusu začinimo s poprom in soljo. Pražimo še 4 minute in odstavimo.

4. Listnato testo malo pomokamo in razrežemo na 6 enakih, kvadratnih kosov. Vsakega napolnimo z nadevom in tesno zapremo v žepek.

5. Zelenjavne žepke postavimo na pekač, ki smo ga pred tem prekrili s peki papirjem. Premažemo z jajcem, potresemo s sezamom in parmezanom.

6. Pečemo približno 25 minut na 180 stopinj. Medtem za preliv v manjši posodici zmešamo kislo smetano, jogurt, sveže stisnjen limetin sok, muškatni orešček in začinimo s soljo in poprom.

7. Žepke vzamemo iz pečice in postrežemo s prelivom ali pa jih ohladimo in shranimo.

 

 

ZELENJAVNI ŽEPKI IZ LISTNATEGA TESTA

17.03.2020
: 2
: 10 min
: 30 min
: 40 min
: Lahko

By:

Ingredients
  • - 1 manjša čebula
  • - 1 rdeča paprika
  • - polovica pora
  • - polovica bučke
  • - 1 manjša konzerva koruze
  • - 5 žlic domače paradižnikove mezge
  • - 1 zavitek listnatega testa
  • - 50g parmezana
  • - 2 žlici sezama
  • - 1 jajce
  • - sol, poper
  • - olivno olje
  • Preliv:
  • - 150g kisle smetane
  • - 2 žlici tekočega jogurta
  • - sok limete
  • - šopek svežega drobnjaka
  • - šopek svežega peteršilja
  • - sol, poper
  • - muškatni orešček
Directions
  • Step 1 Čebulo očistimo in nasekljamo. Papriko, bučko in por narežemo na čim manjše kocke. V ponvi na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, toliko da postekleni, nato dodamo še papriko, bučko, por in koruzo. Vse skupaj pražimo približno 10 minut. V ponev vmešamo paradižnikovo mezgo in po okusu začinimo s poprom in soljo. Pražimo še 4 minute in odstavimo.
  • Step 2 Listnato testo malo pomokamo in razrežemo na 6 enakih, kvadratnih kosov. Vsakega napolnimo z nadevom in tesno zapremo v žepek. Zelenjavne žepke postavimo na pekač, ki smo ga pred tem prekrili s peki papirjem. Premažemo z jajcem, potresemo s sezamom in parmezanom.
  • Step 3 Pečemo približno 25 minut na 180 stopinj. Medtem za preliv v manjši posodici zmešamo kislo smetano, jogurt, sveže stisnjen limetin sok, muškatni orešček in začinimo s soljo in poprom. Žepke vzamemo iz pečice in postrežemo s prelivom ali pa jih ohladimo in shranimo.

Dober tek!

Ne pozabi, več o mojih novih receptih in kuharskih podvigih lahko spremljaš na FB MančMellow in Instagramu.