Domače čebulne bombetke za burger.
Na jedilniku ob toplih dnevih nikoli ne izpustimo domačih burgerjev. Ena od skrivnosti zares okusnega je domača, sveža in popečena bombetka ma maslu. Že dolgo časa sledim enakem receptu, ki vedno uspe popolno.
Domače čebulne bombetke so mehke in puhaste, božanskega videza in povsem preproste za pripravo. Največ časa porabimo le pri vzhajanju, ostali postopki nam ne vzamejo več kot 30 minut. V kombinaciji s tuninim polpetom in ostalimi burger dodatki čebulne bombetke nikakor ne razočarajo. Čebula dodatno obogati okus, vendar so tudi navadne več kot odlične.
Veliko ostalih okusnih receptov najdeš TUKAJ!
SESTAVINE
- 500g bele moke
- polovica zavitka svežega kvasa (20g)
- 60g zmehčanega masla
- 2 beli čebuli
- 2 jajca (1 za premaz)
- 30g sladkorja
- 250mL mleka
- 1dcl vode
- 1 čajna žlička soli
POSTOPEK
- V večjo posodo nalijemo mlačno mleko in vodo, dodamo sladkor in razdrobimo kvas. Potresemo z eno jedilno žlico moke, da se mešanica kasneje nekoliko bolj zgosti. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na toplo za 20 minut (v pečico na 30 stopinj), da se kvas aktivira.
- Medtem v posodo, kjer bomo zamesili testo ali v posodo kuhinjskega aparata presejemo moko in sol. Vlijemo mešanico s kvasom in z lopatico dobro premešamo in zagnetemo, približno 5 – 8 minut (z aparatom 3 – 5 minut).
- Dodamo zmehčano maslo na sobni temperaturi in jajce. Maslo dobro vgnetemo v testo, da popolnoma izgine (z rokami 5 minut, z aparatom 3 minute).
- Testo v posodi prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi približno 1 uro.
- V ponvi, v katero smo pred tem dali 1 jedilno žlico olivnega olja, prepražimo čim bolj drobno nasesekljano čebulo, da postekleni in rahlo porjavi. Odstavimo in ohladimo.
- Testo pomokamo in prestavimo na pomokano površino. Nežno vgnetemo prepraženo in ohlajeno čebulo in razdelimo na 8 ali 10 enakih delov. Odvisno kako velike bombetke želimo.
- Oblikujemo okrogle bombetke in jih položimo na pekač, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem. Paziti moramo, da je med bombetkami dovolj prostora, saj bodo vzhajale. Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati približno 1 uro.
- Čebulne bombetke pečemo na 200 stopinj, približno 25 minut, da se lepo zlatorjavo zapečejo. Pečene, prestavimo na rešetke, prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladijo.
Nasvet: Če želimo bombetke brez čebule, v receptu izpustimo korak, kjer dodamo čebulo in ostalim postopkom sledimo enako. Priporočam, da čebulne bombetke porabimo isti dan kot jih pripravljamo, saj so sveže najboljše.
DOMAČE ČEBULNE BOMBETKE
Ingredients
- - 500g bele moke
- - polovica zavitka svežega kvasa (20g)
- - 60g zmehčanega masla
- - 2 beli čebuli
- - 2 jajca (1 za premaz)
- - 30g sladkorja
- - 250mL mleka
- - 1dcl vode
- - 1 čajna žlička soli
Directions
- Step 1 V večjo posodo nalijemo mlačno mleko in vodo, dodamo sladkor in razdrobimo kvas. Potresemo z eno jedilno žlico moke, da se mešanica kasneje nekoliko bolj zgosti. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na toplo za 20 minut (v pečico na 30 stopinj), da se kvas aktivira.
- Step 2 Medtem v posodo, kjer bomo zamesili testo ali v posodo kuhinjskega aparata presejemo moko in sol. Vlijemo mešanico s kvasom in z lopatico dobro premešamo in zagnetemo, približno 5 – 8 minut (z aparatom 3 – 5 minut). Dodamo zmehčano maslo na sobni temperaturi in jajce. Maslo dobro vgnetemo v testo, da popolnoma izgine (z rokami 5 minut, z aparatom 3 minute). Testo v posodi prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi približno 1 uro.
- Step 3 V ponvi, v katero smo pred tem dali 1 jedilno žlico olivnega olja, prepražimo čim bolj drobno nasesekljano čebulo, da postekleni in rahlo porjavi. Odstavimo in ohladimo.
- Step 4 Testo pomokamo in prestavimo na pomokano površino. Nežno vgnetemo prepraženo in ohlajeno čebulo in razdelimo na 8 ali 10 enakih delov. Odvisno kako velike bombetke želimo. Oblikujemo okrogle bombetke in jih položimo na pekač, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem. Paziti moramo, da je med bombetkami dovolj prostora, saj bodo vzhajale.
- Step 5 Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati približno 1 uro. Čebulne bombetke pečemo na 200 stopinj, približno 25 minut, da se lepo zlatorjavo zapečejo. Pečene, prestavimo na rešetke, prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladijo.
Dober tek!
Ne pozabi, več o mojih novih receptih in kulinaričnih podvigih lahko spremljaš na FB MančMellow in Instagramu.