OREHOVA PLETENICA

Namesto potice, orehova pletenica.

Že drugo leto zapored si obljubljam, da bom za veliko noč naredila svojo prvo potico. Ampak mi tudi letos ni uspelo. Našlo se je več izgovorov, v resnici pa mi je zares zmanjkalo časa. Ko se jo bom lotila, si želim vzeti dovolj časa in vse postopke pripraviti počasi, da bo že prva potica pravega okusa in lepega izgleda. Upam, da mi naslednje leto uspe. No, vseeno pa sem pripravila orehovo pletenico. Je odličen približek potici in tudi sama priprava je zelo enostavna. Okus orehove pletenice in potice pa je skoraj popolnoma enak.

Veliko ostalih okusnih receptov najdeš TUKAJ!

SESTAVINE

Kvašeno testo:

  • 500g bele moke
  • 7g suhega kvasa
  • 200mL mleka
  • 80g masla
  • 2 jajca (eno za premaz)
  • 1 rumenjak
  • 50g sladkorja
  • ščepec soli

Orehov nadev:

  • 25og mletih orehov
  • 3 jedilne žlice medu
  • 150 mL sladke smetane
  • 2 jedilni žlici ruma
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja (15g)
  • 2 jedilni žlici mascarpone sira

POSTOPEK

  1. Mleko damo v kozico in malo segrejemo. V večjo posodo presejemo moko in na sredini oblikujemo jamico, v katero vlijemo mlačno mleko in stresemo sladkor. Dodamo suhi kvas, rahlo pomešamo in pustimo počivati 20 minut.
  2. Dodamo še na kocke narezano zmehčano maslo, jajce in rumenjak, ščepec soli in počasi zamesimo testo. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in na toplem (v pečici na 30 stopinj) pustimo vzhajati približno 60 minut, da se količina testa podvoji.
  3. Medtem pripravimo orehov nadev. Sladko smetano segrejemo, prelijemo čez mlete orehe in dodamo še med, rum, vanilijev sladkor in na koncu mascarpone sir. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.
  4. Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino. Razvaljamo ga v pravokotno obliko.
  5. Nadev enakomerno porazdelimo po testu. Testo zvijemo v rulado in jo po sredini prerežemo ter spletemo v kito. Začetek in konec potisnemo skupaj.
  6. Prestavimo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem in premažemo z razžvrkljanim jajcem.
  7. Orehovo pletenico pečemo na 180 stopinj približno 40 minut do zlato rjave barve.
  8. Pečeno vzamemo iz pekača, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

OREHOVA PLETENICA

13.04.2020
: 6
: 1 hr 30 min
: 30 min
: 2 hr
: Srednje

By:

Ingredients
  • KVAŠENO TESTO:
  • - 500g bele moke
  • - 7g suhega kvasa
  • - 200mL mleka
  • - 80g masla
  • - 2 jajca (eno za premaz)
  • - 1 rumenjak
  • - 50g sladkorja
  • - ščepec soli
  • OREHOV NADEV:
  • - 250g mletih orehov
  • - 3 jedilne žlice medu
  • - 150 mL sladke smetane
  • - 2 jedilni žlici ruma
  • - 1 vrečka vanilijevega sladkorja (15g)
  • - 2 jedilni žlici mascarpone sira
Directions
  • Step 1 Mleko damo v kozico in malo segrejemo. V večjo posodo presejemo moko in na sredini oblikujemo jamico, v katero vlijemo mlačno mleko in stresemo sladkor. Dodamo suhi kvas, rahlo pomešamo in pustimo počivati 20 minut. Dodamo še na kocke narezano zmehčano maslo, jajce in rumenjak, ščepec soli in počasi zamesimo testo.
  • Step 2 Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in na toplem (v pečici na 30 stopinj) pustimo vzhajati približno 60 minut, da se količina testa podvoji.
  • Step 3 Medtem pripravimo orehov nadev. Sladko smetano segrejemo, prelijemo čez mlete orehe in dodamo še med, rum, vanilijev sladkor in na koncu mascarpone sir. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.
  • Step 4 Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino. Razvaljamo ga v pravokotno obliko. Nadev enakomerno porazdelimo po testu. Testo zvijemo v rulado in jo po sredini prerežemo ter spletemo v kito. Začetek in konec potisnemo skupaj.
  • Step 5 Prestavimo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem in premažemo z razžvrkljanim jajcem.
  • Step 6 Orehovo pletenico pečemo na 180 stopinj približno 40 minut do zlato rjave barve. Pečeno vzamemo iz pekača, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Dober tek!

Ne pozabi, več o mojih novih receptih in kulinaričnih podvigih lahko spremljaš na FB MančMellow in Instagramu.


Related Posts

PREKMURSKE PRESTICE “PERECE”

PREKMURSKE PRESTICE “PERECE”

Prekmurske prestice ali “perece”. Perece nam je pripravljala mama za veliko noč. Namesto masla je vedno uporabljala belo olje, večkrat pa jih je potresla tudi z ribanim sirom. Odraščala je v Prekmurju, kjer so imeli vsako leto polno mizo pravih velikonočnih jedi. Zdaj, ko je […]

BOROVNICE Z MASCARPONE KREMO V KOZARCU

BOROVNICE Z MASCARPONE KREMO V KOZARCU

Pomladni okusi v kozarcu. Cheesecaki brez peke so mi bili vedno ljubši od raznih tort z biskvitom. Verjetno zaradi svežine in enostavnosti. Ker moramo izpustiti le želatino in belo čokolado sem se hitro privadila tudi na sladice v kozarcu, s katerimi se vedno rada poigram. […]