PRATA MUFFINI S HRENOVIM NAMAZOM

Oblika muffina namesto kruhove štruce.

Velikonočno prato poznamo kot tradicionalno jed, ki prihaja z Gorenjske. Pri nas na jedilniku za veliko noč nikoli ne manjka. Ampak v obliki štruce. Letos sem jo želela malo poenostaviti, v drugačni obliki, po enakem receptu. In so mi na misel zopet prišli muffini. Prata muffini s hrenovim namazom.

Prata Muffini so enako dobri topli ali hladni, zato jih lahko postrežemo za velikonočno večerjo kot prilogo ali zajtrk s hrenovim namazom. Ne rabimo si vzemati časa za rezanje, kot pri navadni prati, in jih zaradi mejhne velikosti le položimo na krožnik k ostalim dobrotam. Odlična ideja do tudi takrat, ko moramo porabiti star kruh, saj se ta kasneje v jajčni mešanici zmehča.

Veliko ostalih okusnih receptov najdeš TUKAJ!

SESTAVINE (12 muffinov)

  • 500g belega kruha
  • 250g prekajenega svinjskega vratu ali šunke
  • 5 jajc
  • 2 dcl mleka
  • 2 manjši čebuli
  • 2 stroka česna
  • 3 jedilne žlice kisle smetane
  • šopek petršilja
  • sol, poper

Sestavine za hrenov namaz:

  • manjša korenina svežega hrena
  • 4 jedilne žlice kisle smetane
  • 50mL sladke smetane
  • 1 jedilna žlica limoninega soka
  • sol

POSTOPEK

  1. Prekajeno meso damo v večjo posodo, zalijemo s hladno vodo in kuhamo približno 1 uro. Kuhano ohladimo in narežemo na drobne kocke.
  2. Čebulo očistimo, drobno nasesekljamo in prepražimo na olivnem olju, da postekleni. Odstavimo in ohladimo. Medtem tudi kruh narežemo na manjše kocke.
  3. Jajca s pomočjo vilice fino stepemo, vmešamo mleko, kislo smetano, drobno narezan peteršilj, čebulo,  sol, poper in drobno narezan česen.
  4. Narezan kruh in meso premešamo in vse skupaj zalijemo z jajčno mešanico, nato vse skupaj ponovno temeljito premešamo.
  5. Zmes pokrijemo s prozorno folijo za živila in na hladnem pustimo počivati vsaj uro (najbolje kar čez noč).
  6. Zmes nadevamo v modelčke za muffine, ki smo jih pred tem premazali z maslom.
  7. Pečemo 30-40 minut na 180 stopinj do zlato rjave zapečene barve. Pečene muffine ohladimo.
  8. Za hrenov namaz v manjši posodici zmešamo nariban hren, stepeno smetano in kislo smetano. Začinimo s soljo in pokapamo z limoninim sokom.

 

VELIKONOČNI PRATA MUFFINI

09.04.2020
: 12
: 2 hr
: 30 min
: 2 hr 30 min
: Lahko

By:

Ingredients
  • - 500g belega kruha
  • - 250g prekajenega svinjskega vratu ali šunke
  • - 5 jajc
  • - 2 dcl mleka
  • - 2 manjši čebuli
  • - 2 stroka česna
  • - 3 jedilne žlice kisle smetane
  • - šopek petršilja
  • - sol, poper
  • Sestavine za hrenov namaz:
  • - manjša korenina svežega hrena
  • - 4 jedilne žlice kisle smetane
  • - 50mL sladke smetane
  • - 1 jedilna žlica limoninega soka
  • - sol
Directions
  • Step 1 Prekajeno meso damo v večjo posodo, zalijemo s hladno vodo in kuhamo približno 1 uro. Kuhano ohladimo in narežemo na drobne kocke. Čebulo očistimo, drobno nasesekljamo in prepražimo na olivnem olju, da postekleni. Odstavimo in ohladimo. Medtem tudi kruh narežemo na manjše kocke.
  • Step 2 Jajca s pomočjo vilice fino stepemo, vmešamo mleko, kislo smetano, drobno narezan peteršilj, čebulo, sol, poper in drobno narezan česen.
  • Step 3 Narezan kruh in meso premešamo in vse skupaj zalijemo z jajčno mešanico, nato vse skupaj ponovno temeljito premešamo. Zmes pokrijemo s prozorno folijo za živila in na hladnem pustimo počivati vsaj uro (najbolje kar čez noč).
  • Step 4 Zmes nadevamo v modelčke za muffine, ki smo jih pred tem premazali z maslom. Pečemo 30-40 minut na 180 stopinj do zlato rjave zapečene barve. Pečene muffine ohladimo.

Dober tek!

Ne pozabi, več o mojih novih receptih in kulinaričnih podvigih lahko spremljaš na FB MančMellow in Instagramu.