Oblika muffina namesto kruhove štruce.
Velikonočno prato poznamo kot tradicionalno jed, ki prihaja z Gorenjske. Pri nas na jedilniku za veliko noč nikoli ne manjka. Ampak v obliki štruce. Letos sem jo želela malo poenostaviti, v drugačni obliki, po enakem receptu. In so mi na misel zopet prišli muffini. Prata muffini s hrenovim namazom.
Prata Muffini so enako dobri topli ali hladni, zato jih lahko postrežemo za velikonočno večerjo kot prilogo ali zajtrk s hrenovim namazom. Ne rabimo si vzemati časa za rezanje, kot pri navadni prati, in jih zaradi mejhne velikosti le položimo na krožnik k ostalim dobrotam. Odlična ideja do tudi takrat, ko moramo porabiti star kruh, saj se ta kasneje v jajčni mešanici zmehča.
Veliko ostalih okusnih receptov najdeš TUKAJ!
SESTAVINE (12 muffinov)
- 500g belega kruha
- 250g prekajenega svinjskega vratu ali šunke
- 5 jajc
- 2 dcl mleka
- 2 manjši čebuli
- 2 stroka česna
- 3 jedilne žlice kisle smetane
- šopek petršilja
- sol, poper
Sestavine za hrenov namaz:
- manjša korenina svežega hrena
- 4 jedilne žlice kisle smetane
- 50mL sladke smetane
- 1 jedilna žlica limoninega soka
- sol
POSTOPEK
- Prekajeno meso damo v večjo posodo, zalijemo s hladno vodo in kuhamo približno 1 uro. Kuhano ohladimo in narežemo na drobne kocke.
- Čebulo očistimo, drobno nasesekljamo in prepražimo na olivnem olju, da postekleni. Odstavimo in ohladimo. Medtem tudi kruh narežemo na manjše kocke.
- Jajca s pomočjo vilice fino stepemo, vmešamo mleko, kislo smetano, drobno narezan peteršilj, čebulo, sol, poper in drobno narezan česen.
- Narezan kruh in meso premešamo in vse skupaj zalijemo z jajčno mešanico, nato vse skupaj ponovno temeljito premešamo.
- Zmes pokrijemo s prozorno folijo za živila in na hladnem pustimo počivati vsaj uro (najbolje kar čez noč).
- Zmes nadevamo v modelčke za muffine, ki smo jih pred tem premazali z maslom.
- Pečemo 30-40 minut na 180 stopinj do zlato rjave zapečene barve. Pečene muffine ohladimo.
- Za hrenov namaz v manjši posodici zmešamo nariban hren, stepeno smetano in kislo smetano. Začinimo s soljo in pokapamo z limoninim sokom.
VELIKONOČNI PRATA MUFFINI
Ingredients
- - 500g belega kruha
- - 250g prekajenega svinjskega vratu ali šunke
- - 5 jajc
- - 2 dcl mleka
- - 2 manjši čebuli
- - 2 stroka česna
- - 3 jedilne žlice kisle smetane
- - šopek petršilja
- - sol, poper
- Sestavine za hrenov namaz:
- - manjša korenina svežega hrena
- - 4 jedilne žlice kisle smetane
- - 50mL sladke smetane
- - 1 jedilna žlica limoninega soka
- - sol
Directions
- Step 1 Prekajeno meso damo v večjo posodo, zalijemo s hladno vodo in kuhamo približno 1 uro. Kuhano ohladimo in narežemo na drobne kocke. Čebulo očistimo, drobno nasesekljamo in prepražimo na olivnem olju, da postekleni. Odstavimo in ohladimo. Medtem tudi kruh narežemo na manjše kocke.
- Step 2 Jajca s pomočjo vilice fino stepemo, vmešamo mleko, kislo smetano, drobno narezan peteršilj, čebulo, sol, poper in drobno narezan česen.
- Step 3 Narezan kruh in meso premešamo in vse skupaj zalijemo z jajčno mešanico, nato vse skupaj ponovno temeljito premešamo. Zmes pokrijemo s prozorno folijo za živila in na hladnem pustimo počivati vsaj uro (najbolje kar čez noč).
- Step 4 Zmes nadevamo v modelčke za muffine, ki smo jih pred tem premazali z maslom. Pečemo 30-40 minut na 180 stopinj do zlato rjave zapečene barve. Pečene muffine ohladimo.
Dober tek!
Ne pozabi, več o mojih novih receptih in kulinaričnih podvigih lahko spremljaš na FB MančMellow in Instagramu.