Prekmurske prestice ali “perece”.
Perece nam je pripravljala mama za veliko noč. Namesto masla je vedno uporabljala belo olje, večkrat pa jih je potresla tudi z ribanim sirom. Odraščala je v Prekmurju, kjer so imeli vsako leto polno mizo pravih velikonočnih jedi. Zdaj, ko je že v letih, je velikonočno pojedino prevzela babica, ampak jih žal izpustila. Ker smo jih vsi pogrešali, sem se jih lotila sama. Nastalo mehko kvašeno testo uporabimo namesto kruha, priležejo se k žaru ali kot slan prigrizek.
Veliko ostalih okusnih receptov najdeš TUKAJ!
SESTAVINE (18 perec)
- 500 g gladke bele moke
- polovica kocke kvasa
- 450 mL mleka
- 70g zmehčanega masla/ margarine
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 jajce za premaz
POSTOPEK
- V mlačno mleko dodamo sladkor in zdrobimo kvas. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na toplo za 10 – 15 minut, da se kvas aktivira.
- V posodo, kjer bomo zamesili testo ali v posodo kuhinjskega aparata damo moko in sol. Vlijemo mešanico s kvasom in z lopatico dobro premešamo. Dodamo stopljeno maslo in zagnetemo.
- Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem, približno 60 minut da enkrat bolj naraste.
- Na rahlo pomokani deski oblikujemo dolge svaljke, debeline svinčnika. Pripravimo dva svaljka, ki ju nato zvijemo v spiralo. Oblikujemo ju v krog in oba dela združimo skupaj.
- Perece postavimo na pekač obložen s peki papirjem, prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati še 20 minut.
- Odstranimo folijo, premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v pečico.
- Pečemo na 200˚C do zlato rumene barve, približno 10 minut.
- Še tople ovijemo v kuhinjsko krpo, da bodo bolj mehki.
PERECI
Ingredients
- - 500 g gladke bele moke
- - polovica kocke kvasa
- - 450 mL mleka
- - 70g zmehčanega masla/ margarine
- - 1 čajna žlička soli
- - 1 čajna žlička sladkorja
- - 1 jajce za premaz
Directions
- Step 1 V mlačno mleko dodamo sladkor in zdrobimo kvas. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na toplo za 10 – 15 minut, da se kvas aktivira.
- Step 2 V posodo, kjer bomo zamesili testo ali v posodo kuhinjskega aparata damo moko in sol. Vlijemo mešanico s kvasom in z lopatico dobro premešamo. Dodamo stopljeno maslo in zagnetemo. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem, približno 60 minut da enkrat bolj naraste.
- Step 3 Na rahlo pomokani deski oblikujemo dolge svaljke, debeline svinčnika. Pripravimo dva svaljka, ki ju nato zvijemo v spiralo. Oblikujemo ju v krog in oba dela združimo skupaj.
- Step 4 Perece postavimo na pekač obložen s peki papirjem, prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati še 20 minut. Odstranimo folijo, premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v pečico.
- Step 5 Pečemo na 200˚C do zlato rumene barve, približno 10 minut. Še tople ovijemo v kuhinjsko krpo, da bodo bolj mehki.
Dober tek!
Ne pozabi, več o mojih novih receptih in kulinaričnih podvigih lahko spremljaš na FB MančMellow in Instagramu.