PREKMURSKE PRESTICE “PERECE”

Prekmurske prestice ali “perece”.

Perece nam je pripravljala mama za veliko noč. Namesto masla je vedno uporabljala belo olje, večkrat pa jih je potresla tudi z ribanim sirom. Odraščala je v Prekmurju, kjer so imeli vsako leto polno mizo pravih velikonočnih jedi. Zdaj, ko je že v letih, je velikonočno pojedino prevzela babica, ampak jih žal izpustila. Ker smo jih vsi pogrešali, sem se jih lotila sama. Nastalo mehko kvašeno testo uporabimo namesto kruha, priležejo se k žaru ali kot slan prigrizek.

Veliko ostalih okusnih receptov najdeš TUKAJ!

SESTAVINE (18 perec)

  • 500 g gladke bele moke
  • polovica kocke kvasa
  • 450 mL mleka
  • 70g zmehčanega masla/ margarine
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 jajce za premaz

POSTOPEK

  1. V mlačno mleko dodamo sladkor in  zdrobimo kvas. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na toplo za 10 – 15 minut, da se kvas aktivira.
  2. V posodo, kjer bomo zamesili testo ali v posodo kuhinjskega aparata damo moko in sol. Vlijemo mešanico s kvasom in z lopatico dobro premešamo. Dodamo stopljeno maslo in zagnetemo.
  3. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem, približno 60 minut da enkrat bolj naraste.
  4. Na rahlo pomokani deski oblikujemo dolge svaljke, debeline svinčnika. Pripravimo dva svaljka, ki ju nato zvijemo v spiralo. Oblikujemo ju v krog in oba dela združimo skupaj.
  5. Perece postavimo na pekač obložen s peki papirjem, prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati še 20 minut.
  6. Odstranimo folijo, premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v pečico.
  7. Pečemo na 200˚C do zlato rumene barve, približno 10 minut.
  8. Še tople ovijemo v kuhinjsko krpo, da bodo bolj mehki.

 

 

PERECI

08.04.2020
: 18
: 2 hr
: 10 min
: 2 hr 10 min
: Lahko

By:

Ingredients
  • - 500 g gladke bele moke
  • - polovica kocke kvasa
  • - 450 mL mleka
  • - 70g zmehčanega masla/ margarine
  • - 1 čajna žlička soli
  • - 1 čajna žlička sladkorja
  • - 1 jajce za premaz
Directions
  • Step 1 V mlačno mleko dodamo sladkor in zdrobimo kvas. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo na toplo za 10 – 15 minut, da se kvas aktivira.
  • Step 2 V posodo, kjer bomo zamesili testo ali v posodo kuhinjskega aparata damo moko in sol. Vlijemo mešanico s kvasom in z lopatico dobro premešamo. Dodamo stopljeno maslo in zagnetemo. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem, približno 60 minut da enkrat bolj naraste.
  • Step 3 Na rahlo pomokani deski oblikujemo dolge svaljke, debeline svinčnika. Pripravimo dva svaljka, ki ju nato zvijemo v spiralo. Oblikujemo ju v krog in oba dela združimo skupaj.
  • Step 4 Perece postavimo na pekač obložen s peki papirjem, prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati še 20 minut. Odstranimo folijo, premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v pečico.
  • Step 5 Pečemo na 200˚C do zlato rumene barve, približno 10 minut. Še tople ovijemo v kuhinjsko krpo, da bodo bolj mehki.

 

Dober tek!

Ne pozabi, več o mojih novih receptih in kulinaričnih podvigih lahko spremljaš na FB MančMellow in Instagramu.


Related Posts

OREHOVA PLETENICA

OREHOVA PLETENICA

Namesto potice, orehova pletenica. Že drugo leto zapored si obljubljam, da bom za veliko noč naredila svojo prvo potico. Ampak mi tudi letos ni uspelo. Našlo se je več izgovorov, v resnici pa mi je zares zmanjkalo časa. Ko se jo bom lotila, si želim […]

PRATA MUFFINI S HRENOVIM NAMAZOM

PRATA MUFFINI S HRENOVIM NAMAZOM

Oblika muffina namesto kruhove štruce. Velikonočno prato poznamo kot tradicionalno jed, ki prihaja z Gorenjske. Pri nas na jedilniku za veliko noč nikoli ne manjka. Ampak v obliki štruce. Letos sem jo želela malo poenostaviti, v drugačni obliki, po enakem receptu. In so mi na […]