Rižota po italijanskem postopku.
Dobro se spomnim, da smo rižote pripravljali že od otroštva kot hitro kosilo. Kasneje so mi postajale vse ljubše, vendar po italijanskem postopku. Z dodatkom masla in parmezana. To sta zdaj zagotovo obvezni sestavini pri pripravi. Hkrati pa poskrbita, da je rižota vedno kremna in sočna.
Kremna rižota s porom in šampinjoni je na našem jedilniku zelo pogosto. Ampak ne vsakič prav s temi sestavinami. Rižote pripravljano na mnogo načinov, skoraj vedno z drugimi sestavinami. Poleg tega, da jih najraje pripravljam, so tudi edina jed pri kateri se rada poigram z okusi in vključim različne dodatke. Več o rižotah in njeni pripravi, bom zapisala v prihodnjih objavah. Danes pa si lahko o pravilih za popolno rižoto prebereš TUKAJ.
Veliko ostalih okusnih receptov najdeš TUKAJ!
SESTAVINE (2 – 3 osebe)
- 2,5 dcl skodelice Arborio riža
- 1 bela čebula
- 2 stroka česna
- polovica pora
- 1dcl suhega belega vine
- 150g šampinjonov
- 1 jedilna žlica masla
- 4 jedilne žlice parmezana
- sveža zelenjavna jušna osnova/ jušna kocka
- šopek svežega drobjaka
- olivno olje
- sol, poper
POSTOPEK
- Pripravimo sveže kuhano jušno osnovo, za katero lahko uporabimo belo čebulo, korenje, por, zeleno, kolerabo, poprova zrna, petršilj,.. in vse skupaj v že zavreli vodi na nizki temperaturi kuhamo vsaj 45 – 60 minut ali pa uporabimo zelenjavno jušno kocko.
- Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo, priporočljivo je v velikosti riževih zrn. Drobno sesekljamo tudi česen in čim bolj drobno narežemo por in šampinjone.
- V ponvi na segretem olivnem olju prepražimo čebulo in česen toliko, da čebula postekleni. Dodamo por in šampinjone in pražimo približno 5 minut. V ponev stresemo riž, premešamo in zopet pražimo 2 minuti. Zalijemo z vinom in počakamo, da izhlapi.
- Rižu postopoma dodajamo jušno osnovo, vendar vedno le toliko, da prekrijemo riž in nato čim bolj pogosto premešamo. Jed po okusu začinimo in potresemo s sveže sesekljanim drobnjakom. Riž moramo skuhati al dente, kar pomeni na zob in biti pozorni, da ga ne razkuhamo.
- Ko riž skuhan, jed odstavimo iz štedilnika, umešamo še maslo in parmezan ter pokrijemo za 2 minuti. Odkrijemo, premešamo in postrežemo.
RIŽOTA S POROM IN ŠAMPINJONI
Ingredients
- - 2,5 dcl skodelice Arborio riža
- - 1 bela čebula
- - 2 stroka česna
- - polovica pora
- - 1dcl suhega belega vina
- - 150g šampinjonov
- - 1 jedilna žlica masla
- - 4 jedilne žlice parmezana
- - sveža zelenjavna jušna osnova/ jušna kocka
- - šopek svežega drobjaka
- - olivno olje
- - sol, poper
Directions
- Step 1 Pripravimo sveže kuhano jušno osnovo, za katero lahko uporabimo belo čebulo, korenje, por, zeleno, kolerabo, poprova zrna, petršilj,.. in vse skupaj v že zavreli vodi na nizki temperaturi kuhamo vsaj 45 – 60 minut ali pa uporabimo zelenjavno jušno kocko.
- Step 2 Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo, priporočljivo je v velikosti riževih zrn. Drobno sesekljamo tudi česen in čim bolj drobno narežemo por in šampinjone.
- Step 3 V ponvi na segretem olivnem olju prepražimo čebulo in česen toliko, da čebula postekleni. Dodamo por in šampinjone in pražimo približno 5 minut. V ponev stresemo riž, premešamo in zopet pražimo 2 minuti.
- Step 4 Zalijemo z vinom in počakamo, da izhlapi. Rižu postopoma dodajamo jušno osnovo, vendar vedno le toliko, da prekrijemo riž in nato čim bolj pogosto premešamo. Jed po okusu začinimo in potresemo s sveže sesekljanim drobnjakom. Riž moramo skuhati al dente, kar pomeni na zob in biti pozorni, da ga ne razkuhamo.
- Step 5 Ko riž skuhan, jed odstavimo iz štedilnika, umešamo še maslo in parmezan ter pokrijemo za 2 minuti. Odkrijemo, premešamo in postrežemo.
Dober tek!
Ne pozabi, več o mojih novih receptih in kulinaričnih podvigih lahko spremljaš na FB MančMellow in Instagramu.