RIŽOTA S POROM IN ŠAMPINJONI

Rižota po italijanskem postopku.

Dobro se spomnim, da smo rižote pripravljali že od otroštva kot hitro kosilo. Kasneje so mi postajale vse ljubše, vendar po italijanskem postopku. Z dodatkom masla in parmezana. To sta zdaj zagotovo obvezni sestavini pri pripravi. Hkrati pa poskrbita, da je rižota vedno kremna in sočna.

Kremna rižota s porom in šampinjoni je na našem jedilniku zelo pogosto. Ampak ne vsakič prav s temi sestavinami. Rižote pripravljano na mnogo načinov, skoraj vedno z drugimi sestavinami. Poleg tega, da jih najraje pripravljam, so tudi edina jed pri kateri se rada poigram z okusi in vključim različne dodatke. Več o rižotah in njeni pripravi, bom zapisala v prihodnjih objavah. Danes  pa si lahko o pravilih za popolno rižoto prebereš TUKAJ.

Veliko ostalih okusnih receptov najdeš TUKAJ!

SESTAVINE (2 – 3 osebe)

  • 2,5 dcl skodelice Arborio riža
  • 1 bela čebula
  • 2 stroka česna
  • polovica pora
  • 1dcl suhega belega vine
  • 150g šampinjonov
  • 1 jedilna žlica masla
  • 4 jedilne žlice parmezana
  • sveža zelenjavna jušna osnova/ jušna kocka
  • šopek svežega drobjaka
  • olivno olje
  • sol, poper

 

POSTOPEK

  1. Pripravimo sveže kuhano jušno osnovo, za katero lahko uporabimo belo čebulo, korenje, por, zeleno, kolerabo, poprova zrna, petršilj,.. in vse skupaj v že zavreli vodi na nizki temperaturi kuhamo vsaj 45 – 60 minut ali pa uporabimo zelenjavno jušno kocko.
  2. Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo, priporočljivo je v velikosti riževih zrn. Drobno sesekljamo tudi česen in čim bolj drobno narežemo por in šampinjone.
  3. V ponvi na segretem olivnem olju prepražimo čebulo in česen toliko, da čebula postekleni. Dodamo por in šampinjone in pražimo približno 5 minut. V ponev stresemo riž, premešamo in zopet pražimo 2 minuti. Zalijemo z vinom in počakamo, da izhlapi.
  4. Rižu postopoma dodajamo jušno osnovo, vendar vedno le toliko, da prekrijemo riž in nato čim bolj pogosto premešamo. Jed po okusu začinimo in potresemo s sveže sesekljanim drobnjakom. Riž moramo skuhati al dente, kar pomeni na zob in biti pozorni, da ga ne razkuhamo.
  5. Ko riž skuhan, jed odstavimo iz štedilnika, umešamo še maslo in parmezan ter pokrijemo za 2 minuti. Odkrijemo, premešamo in postrežemo.

 

rižota s porom

rižota

rižota s porom in šampinjoni

RIŽOTA S POROM IN ŠAMPINJONI

17.04.2020
: 2
: 15 min
: 30 min
: 45 min
: Lahko

By:

Ingredients
  • - 2,5 dcl skodelice Arborio riža
  • - 1 bela čebula
  • - 2 stroka česna
  • - polovica pora
  • - 1dcl suhega belega vina
  • - 150g šampinjonov
  • - 1 jedilna žlica masla
  • - 4 jedilne žlice parmezana
  • - sveža zelenjavna jušna osnova/ jušna kocka
  • - šopek svežega drobjaka
  • - olivno olje
  • - sol, poper
Directions
  • Step 1 Pripravimo sveže kuhano jušno osnovo, za katero lahko uporabimo belo čebulo, korenje, por, zeleno, kolerabo, poprova zrna, petršilj,.. in vse skupaj v že zavreli vodi na nizki temperaturi kuhamo vsaj 45 – 60 minut ali pa uporabimo zelenjavno jušno kocko.
  • Step 2 Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo, priporočljivo je v velikosti riževih zrn. Drobno sesekljamo tudi česen in čim bolj drobno narežemo por in šampinjone.
  • Step 3 V ponvi na segretem olivnem olju prepražimo čebulo in česen toliko, da čebula postekleni. Dodamo por in šampinjone in pražimo približno 5 minut. V ponev stresemo riž, premešamo in zopet pražimo 2 minuti.
  • Step 4 Zalijemo z vinom in počakamo, da izhlapi. Rižu postopoma dodajamo jušno osnovo, vendar vedno le toliko, da prekrijemo riž in nato čim bolj pogosto premešamo. Jed po okusu začinimo in potresemo s sveže sesekljanim drobnjakom. Riž moramo skuhati al dente, kar pomeni na zob in biti pozorni, da ga ne razkuhamo.
  • Step 5 Ko riž skuhan, jed odstavimo iz štedilnika, umešamo še maslo in parmezan ter pokrijemo za 2 minuti. Odkrijemo, premešamo in postrežemo.

 

Dober tek!

Ne pozabi, več o mojih novih receptih in kulinaričnih podvigih lahko spremljaš na FB MančMellow in Instagramu.


Related Posts

RIŽOTA S PIŠČANCEM, SLANINO IN LIMONO

RIŽOTA S PIŠČANCEM, SLANINO IN LIMONO

Italijanska jed iz riža, katero največkrat pripravljamo zaradi njene preprostosti. Če želimo, da bi bila rižota izvrstna, moramo ohraniti ravnovesje med čvrstim riževim zrnom in kremasto teksturo. To sigurno zagotovimo z izbiro pravega riža (arborio, carnaroli), sveže kuhano juho, zalivanjem prepraženega riža z vinom (v […]

KREMNA RIŽOTA S HOKAIDO BUČO,KURKUMO IN BUČNIMI SEMENI

KREMNA RIŽOTA S HOKAIDO BUČO,KURKUMO IN BUČNIMI SEMENI

Jesen je že kar nekaj časa med nami in s tem tudi veliko odličnih receptov, značilnih za to sezono. 🙂  Mene so vedno najbolj prepričali tisti s hokaido bučo, pa ni važno ali je to juha, rižota, sladica ali pa samo preprosto začinjena in pečena […]